logo uwpaardenapotheek
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Advies Dierenarts

Rhino-virus

Hoesten bij Paarden

Vrijdag 12/03/2021 vond er een online webinar plaats georganiseerd door het BEPS (Belgian Equine Practitioners Society), waarbij de belangrijkste punten ivm de rhinopneumonie epidemie nog eens verduidelijkt werden door verschillende experten. De belangrijkste boodschap van de experten is: vaccineren, vaccineren, vaccineren! 💉💉💉

Waarom?

Ja, het vaccin helpt wel degelijk ook tegen de neurologische verschijnselen. ☝🏻
Neen, een paard kan geen rhinopneumonie krijgen door het vaccineren. Wel kunnen ze last krijgen van koorts, spierpijn,… Indien een paard last zou hebben van bijwerkingen kunnen we ze hiervoor ondersteunen.
Het vaccineren van de jonge paarden (die de grootste verspreiders zijn) en de paarden die veel buitenkomen zorgt voor een vermindering in verspreiding en vermindert dus de kans dat een situatie zoals in Valencia opnieuw zal voorvallen.

Nog even samengevat: “wat is rhinopneumonie?”

33972c01 e615 4e23 9662 53bbdf35c594 Rhino-virus

🦠 Het equine herpesvirus, beter bekend als rhinopnuemonie of rhino is een besmettelijk virus van de familie van de herpesvirussen.
Zeer veel paarden zijn drager van het virus zonder klinische symptomen omdat een herpesvirus slapend aanwezig blijft in het lichaam.
Je kan dit het best vergelijken met een koortsblaas bij de mens.
De infectie kan gereactiveerd worden waardoor deze paarden het virus zullen verspreiden naar andere paarden.
Paarden kunnen elkaar besmetten, maar besmetting kan ook gebeuren door overdracht door de mens of materiaal!

Rhinopneumonie kan zich uiten in 3 vormen.

Luchtwegproblemen: symptomen hierbij kunnen zijn neusvloei, hoesten, verminderde eetlust, koorts, vermindere prestaties..
Abortus: een geïnfecteerde merrie zal zonder voorafgaande tekenen in het laatste trimester van de dracht aborteren. Drachtige merries kunnen besmet worden door paarden met een luchtwegaandoening alsook een andere merrie die geaborteerd heeft. ⚠️ Indien een merrie aborteerd, is het zeer belangrijk zowel de foetus als de vruchtvliezen meteen te verwijderen aangezien deze zeer hoge dosis van het virus bevatten!
Zenuwstoornissen: hierbij kunnen plots symptomen van verlamming of incoördinatie voornamelijk thv de achterbenen, een slappe staart… voorkomen. Afhankelijk van de ernst hiervan, kan deze vorm een zeer slecht prognose hebben.

Indien uw paard een van of enkele symptomen vertoont, contacteer uw dierenarts. Probeer het paard af te zonderen van anderen en zorg ervoor dat jij andere paarden niet besmet.

Hoesten bij Paarden

Inhoudstafel

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors