logo uwpaardenapotheek
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Advies Dierenarts

Maagzweren bij paarden: tracht de symptomen tijdig te herkennen!

maagzweer paard

Maagzweren zijn geen zeldzaamheid bij paarden; ze duiken regelmatig op. Maar het lastige is dat de signalen die wijzen op maagzweren nogal breed en vaag kunnen zijn. Merk je dat je paard minder eetlust heeft of afvalt? Ziet zijn vacht er dof uit of valt zijn prestatie terug? Is hij vaak aan het geeuwen of lijkt hij soms lichte koliek te hebben? Vertoon hij ongemak wanneer je de singel aantrekt of knarst hij met zijn tanden als hij rustig in zijn stal staat? Als deze vragen een belletje doen rinkelen, is het goed mogelijk dat je paard last heeft van maagzweren. 

horse 2758811 1920 Maagzweren bij paarden: tracht de symptomen tijdig te herkennen!

Wat en waarom?

Recent onderzoek heeft aangetoond dat maar liefst de helft van alle paarden in hun leven te maken krijgt met maagzweren.

Deze gevoeligheid voor maagzweren ligt ingebakken in de specifieke anatomie van paarden. Als natuurlijke grazers zijn paarden evolutionair geprogrammeerd om vrijwel continu te eten. Dit constante eten stimuleert de voortdurende productie van maagzuur, noodzakelijk voor een efficiënte vertering. Maar, de manier waarop we paarden tegenwoordig vaak houden – vooral op stal met maaltijden op gezette tijden – wijkt af van deze natuurlijke leefwijze. Hierdoor ervaren paarden langere perioden zonder voedsel, wat een significante daling in speekselproductie met zich meebrengt. Speeksel speelt echter een cruciale rol in het neutraliseren van maagzuur. Zonder deze natuurlijke buffer, verhoogt de kans op het ontwikkelen van maagzweren aanzienlijk.

Het risico op maagzweren is vooral prominent in het bovenste deel van de maag. Dit deel is bedekt met een relatief dunne slijmlaag die minder weerstand biedt tegen de agressieve werking van maagzuur. Dit onderscheidt zich van het onderste, klierrijke deel van de maag, waar de slijmlaag dikker is en beter in staat is om het zuur te weerstaan. Door deze anatomische eigenaardigheid zijn paarden bijzonder kwetsbaar voor zweren in dit bovenste gebied, dat minder bescherming biedt en dus sneller aangetast kan worden door het constante zuur.

Schermafbeelding 2020 03 10 om 13.26.24 Maagzweren bij paarden: tracht de symptomen tijdig te herkennen!
Uit: Sykes B, et al. European College of Equine Internal Medicine Consensus Statement – Equine Gastric Ulcer Syndrome in Adult Horses. J Vet Intern Med 2015; 29: 1288-1299

De symptomen

De meest voorkomende symptomen bij een paard met maagzweren zijn:

 • Verminderde eetlust
 • Vermagering
 • Daling prestaties
 • Tandenknarsen en/of frequent geeuwen
 • Lichte koliek (niet eten, veel liggen)
 • Ongemakkelijk bij het aansingelen

Twijfel je of je paard maagzweren heeft?

Om de diagnose te stellen kan men een gastroscopie laten uitvoeren of een behandeling instellen met medicatie en kijken of de symptomen verbeteren of verdwijnen.

Bij een gastroscopie wordt er met een camera in de maag gekeken. Het is belangrijk dat het dier hiervoor voldoende lang uitgevast is zodoende dat de wand van de maag volledig zichtbaar is (uitvasten: 18u geen voedsel en 6u geen water).

Hoe verminder je de kans op maagzweren?

 • Zorg altijd voor voldoende ruwvoer (hooi/stro/luzerne/gras…), het liefst gedurende de ganse dag (weide is ideaal). Gebruik eventueel een slow feeder zodat je paard langer doet over zijn porties ruwvoer en meer speeksel produceert.
 • Vermijd stress
 • Vermijd te grote porties krachtvoer (deze verhogen het zuurgehalte in de maag)
 • Geef indien mogelijk de porties krachtvoer verspreid over de dag
 • Zorg dat er altijd toegang is tot vers water
 • Vermijd het langdurig toedienen van ontstekingsremmende medicatie
Schermafbeelding 2020 03 10 om 14.41.39 Maagzweren bij paarden: tracht de symptomen tijdig te herkennen!

De behandeling

De behandeling bestaat uit het toedienen van medicatie, het aanpassen van het voermanagement en het vermijden van stress.

Het meest bekende medicament bij maagzweren is omeprazole. Dit zorgt ervoor dat de maagzuurproductie vermindert en de maagzweren kunnen helen. Een behandeling dient vaak langdurig aangehouden te worden (zeker bij paarden die stressgevoelig zijn).

Eventueel kan de omeprazole gecombineerd worden met sucralfaat om de slijmlaag te beschermen. 

Tenslotte zijn er ook enkele voedingssupplementen die de maag ondersteunen bij paarden gevoelig aan maagzweren. Zo is er Ekygard en Ekygard flash van Audevard. Deze bevatten onder andere klei, pectine, lecithine,… om de maag te beschermen.

Hebt u nog vragen? Aarzel niet om ons te mailen op info@uwpaardenapotheek.be. Onze dierenartsen staan voor u klaar.

maagzweer paard

Inhoudstafel

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors