Maagzweren zijn een frequent voorkomend probleem bij paarden. De symptomen zijn helaas vaag en zeer uiteenlopend. Heeft uw paard een verminderde eetlust en/of vermagert hij? Staat zijn vacht dof of is er sprake van een prestatiedaling? Geeuwt uw paard frequent of vertoont hij regelmatig lichte koliekverschijnselen? Vertoont uw paard soms tekenen van pijn bij het aansingelen of staat hij te tandenknarsen op stal? Lees dan zeker deze informatie goed door! Uw paard kan namelijk last hebben van maagzweren.

Wat en waar?
Studies hebben aangewezen dat ongeveer de helft van alle paarden kampt met maagzweren. Waarom zijn paarden hier zo gevoelig voor? Het antwoord vinden we terug in de anatomie van de paardenmaag.
Van nature is een paard een grazend dier dat de ganse dag door eet. De maag produceert continu maagzuur om te helpen bij de vertering. Vandaag de dag staan de meeste paarden op stal en worden ze gevoerd in “maaltijden”. Bijgevolg is de maag gedurende langere perioden leeg. De speekselproductie neemt af, want het dier kauwt minder, en de zuurproductie gaat door. De inhoud van de maag wordt zeer zuur wat vervolgens de maagwand aantast en maagzweren veroorzaakt. Speeksel vormt een natuurlijke buffer tegen maagzuur. Het wordt geproduceerd tijdens het kauwen en voornamelijk bij het eten van ruwvoer (hooi, stro, luzerne). Hoe minder het paard kauwt, hoe minder het zuur in de maag geneutraliseerd kan worden.
Maagzweren komen vooral in het bovenste gedeelte van de maag voor bij een paard. De maag van een paard bestaat uit twee delen: een klier-gedeelte (onderaan) en een niet-klier gedeelte (bovenaan). In het klier-gedeelte wordt het maagzuur gevormd. De maagwand is hier beschermd door een slijmlaag. In het niet-klier-gedeelte is de slijmlaag dunner waardoor maagzweren op deze plaats frequenter voorkomen.

De symptomen
De meest voorkomende symptomen bij een paard met maagzweren zijn:
- Verminderde eetlust
- Vermagering
- Daling prestaties
- Tandenknarsen en/of frequent geeuwen
- Lichte koliek (niet eten, veel liggen)
- Ongemakkelijk bij het aansingelen
Twijfel je of je paard maagzweren heeft?
Om de diagnose te stellen kan men een gastroscopie laten uitvoeren of een behandeling instellen met medicatie en kijken of de symptomen verbeteren of verdwijnen.
Bij een gastroscopie wordt er met een camera in de maag gekeken. Het is belangrijk dat het dier hiervoor voldoende lang uitgevast is zodoende dat de wand van de maag volledig zichtbaar is (uitvasten: 18u geen voedsel en 6u geen water).
Hoe verminder je de kans op maagzweren?
- Zorg altijd voor voldoende ruwvoer (hooi/stro/luzerne/gras…), het liefst gedurende de ganse dag (weide is ideaal). Gebruik eventueel een slow feeder zodat je paard langer doet over zijn porties ruwvoer en meer speeksel produceert.
- Vermijd stress
- Vermijd te grote porties krachtvoer (deze verhogen het zuurgehalte in de maag)
- Geef indien mogelijk de porties krachtvoer verspreid over de dag
- Zorg dat er altijd toegang is tot vers water
- Vermijd het langdurig toedienen van ontstekingsremmende medicatie

De behandeling
De behandeling bestaat uit het toedienen van medicatie, het aanpassen van het voermanagement en het vermijden van stress.
Het meest bekende medicament bij maagzweren is omeprazole. Dit zorgt ervoor dat de maagzuurproductie vermindert en de maagzweren kunnen helen. Een behandeling dient vaak langdurig aangehouden te worden (zeker bij paarden die stressgevoelig zijn).
Eventueel kan de omeprazole gecombineerd worden met sucralfaat om de slijmlaag te beschermen.
Tenslotte zijn er ook enkele voedingssupplementen die de maag ondersteunen bij paarden gevoelig aan maagzweren. Zo is er Ekygard en Ekygard flash van Audevard. Deze bevatten onder andere klei, pectine, lecithine,… om de maag te beschermen. Ook Gastro-Care+ van Global Medics valt onder deze categorie.
Hebt u nog vragen? Aarzel niet om ons te mailen op info@uwpaardenapotheek.be. Onze dierenartsen staan voor u klaar.