logo uwpaardenapotheek
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Advies Dierenarts

Help, mijn paard hoest!

Hoesten Paard

Hoest je paard tijdens het inrijden? Hoest je paard op stal? Wanneer is het onschuldig en wanneer bel je best de dierenarts? Wat kan je zelf doen om hoesten bij je paard(en) te voorkomen en/of te verhelpen.

Hoesten Paard

Waarom hoest mijn paard?

Paarden zijn van nature “ontworpen” om 24u per dag buiten te lopen in de frisse lucht. Het feit dat paarden nu voornamelijk op stal gehouden worden zorgt ervoor dat ze makkelijk blootgesteld worden aan stof, virussen en bacteriën. Deze kunnen de luchtwegen gaan irriteren waardoor een paard begint te hoesten.

Is dit ernstig?

Een hoest is een reflex van het lichaam om stofdeeltjes en slijmen (al dan niet veroorzaakt door bacteriën en/of virussen) op te hoesten. Het zorgt ervoor dat de longen beschermd worden en is soms noodzakelijk.

Echter als een dier continu intens hoest, kan het ook nadelige gevolgen hebben. Het kost veel energie en kan ervoor zorgen dat het paard oa begint te vermageren. Een chronische hoest kan de longen onomkeerbaar beschadigen.

Het is belangrijk om in te schatten wanneer een hoest onschuldig is en wanneer deze behandeld moet worden.

Dierenarts bellen of niet?

Een paard dat altijd binnen staat en op een koude dag buiten komt om te rijden kan een onschuldige hoest vertonen. Koude lucht stroomt langs de hoestreceptoren en triggert de longen om te hoesten. Meestal is dit tijdens het inrijden en gaat het na enkele minuten over.

In het najaar en de winter gaan er verschillende virussen rond op stal. Vele zijn onschuldig en het enige symptoom is hoesten gedurende enkele dagen. Rustige beweging in de buitenlucht kan ervoor zorgen dat de dieren sneller van de slijmen verlost zijn.

Soms kan dit hoesten best lastig zijn voor je paard en voor jezelf. Er bestaan verschillende supplementen die de prikkel ter hoogte van de keel en de longen wegneemt. Hierdoor kunnen jij en je paard weer comfortabel trainen.

De meeste supplementen zijn op basis van anijs, tijm, eucalyptus, salie, honing, propolis en/of glycerol. Ze verzachten de keel en zorgen ervoor dat eventuele slijmen opgelost worden.

Aanraders zijn Respitop van Global Medics en Balsamic Air van Audevard.

Hoest uw paard continu tijdens een inspanning? Dit is teken dat er meer aan de hand is en dat het noodzakelijk is uw dierenarts op te bellen. De dierenarts luistert naar de longen en voert indien nodig verder onderzoek uit (longspoeling (BAL: broncho-alveolaire lavage)) om verschil te maken tussen hoesten ten gevolge van een allergie of hoesten ten gevolge van een infectie.

Hoest je paard ook op stal en staat hij te pompen? Dit kan betekenen dat je paard dempig is (equine astma). Elke keer als het dier in aanraking komt met een irritatie of allergeen gaan de longen overdreven reageren en een ontstekingsreactie uitlokken. De slijmvliezen zetten op en chronisch hoesten zorgt ervoor het paard een chronische obstructieve bronchitis ontwikkelt. Hierbij is het natuurlijk reinigingsmechanisme van de longen verstoord en geraken de longen verstopt. Het dier zal een pompende ademhaling vertonen wegens ademnood. De longen kunnen hierbij ernstig beschadigd worden. in dit geval is het noodzakelijk contact op te nemen met uw dierenarts.

Hoesten bij Paarden

Heeft je paard erg veel last van slijmen of stelt de dierenarts een ontsteking vast ter hoogte van de longen? In dit geval zal er medicatie voorgeschreven worden om slijmen op te lossen, ontstekingen te remmen en/of de luchtwegen open te zetten. Deze kunnen toegediend worden via de mond of door middel van vernevelaars (inhalatiemaskers). Ze brengen de longen tot rust en geven je paard weer een comfortabel gevoel.

Het is wel belangrijk om de oorzaak van het hoesten weg te nemen (bijvoorbeeld stof bij een stofallergie, dempig paard), anders beginnen de klachten opnieuw van zodra de behandeling stopt.

Als je paard naast hoesten ook andere symptomen vertoont zoals: sufheid, neusvloei, niet eten, koorts,… Aarzel dan niet en neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts!

Nog enkele tips om hoesten bij uw paard(en) te voorkomen:

  • Zorg ervoor dat het ruwvoer (hooi/stro) niet te veel stof bevat, geef kwaliteitsvol ruwvoer
  • Bevat het ruwvoer veel stof? Week het een halfuur voor u het voert of maak gebruik van een hooistomer (stofvrij hooi zonder verlies van voedingsstoffen)
  • Ventileer de stal voldoende, dit zorgt ervoor dat stof, ammoniak en schimmelsporen verwijderd worden
  • Laat uw paard voldoende bewegen, hier worden de longen goed geventileerd en wordt het zelfreinigende mechanisme van de longen bevorderd

Hebt u nog vragen? Onze dierenartsen staan voor u klaar, mail naar info@uwpaardenapotheek.be.

Hoesten Paard

Inhoudstafel

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors